Czosnek i prostata. Czy rzeczywiście leczy raka prostaty?

Czy czosnek jest skuteczny w leczniu chorób prostaty?

Rak stercza to jedna z najczęstszych męskich chorób nowotworowych. Leczenie raka prostaty ma charakter kompleksowy i przeważnie bazuje na typowej terapii onkologicznej, którą uzupełnia odpowiednio rozplanowana farmakoterapia. Niemniej jednak w przypadku nowotworów często poleca się skorzystać z fitoterapii. Czy czosnek może okazać się pomocny w leczeniu raka prostaty?

Rak prostaty objawy

 

Problem raka prostaty niezwykle często jest bagatelizowany z powodu dużego podobieństwa do przerostu gruczołu krokowego, który w większości przypadków jest wynikiem fizjologicznych zmian związanych ze starzeniem się organizmu. Początek choroby nowotworowej przebiega pod znakiem problemów z układem moczowym m.in. zwiększonego oddawania moczu wieczorami i nocą, któremu towarzyszy ból lub pieczenie, a także trudności z mikcją i zmniejszenie strumienia moczu. Chorym przeważnie towarzyszy uczucie zalegającego moczu w pęcherzu i niepełnego opróżnienia, nawet po wizycie w toalecie. Innymi symptomami nowotworu stercza są osłabione libido, problemy z erekcją, dolegliwości bólowe okolic krocza, podbrzusza i lędźwiowej części kręgosłupa oraz obecność krwi w moczu i nasieniu.

Czy czosnek leczy raka prostaty?

 

Rośliny z rodzaju czosnek, a zwłaszcza czosnek pospolity i szereg innych odmian są często wymieniane jako naturalne wsparcie wobec choroby nowotworowej. O czosnku przeważnie wspomina się w kontekście prewencji raka przewodu pokarmowego (m.in. żołądka, jelita grubego). Wynika to m.in. z zawartych oligosacharydów, które mają korzystny wpływ na stan mikrobioty i utrzymanie optymalnej kondycji jelit. Czy roślina jest słusznie postrzegana jako remedium na raka prostaty?

Przede wszystkim czosnek jest bogatym źródłem wielu cennych składników aktywnych. Przykładem może być m.in. selen, który jest niezwykle istotny dla ochrony komórek przed wolnymi rodnikami tlenowymi i niebezpiecznym stresem oksydacyjnym. Z kolei arginina wykazuje wartościowy wpływ na niwelowanie niektórych zmian zapalnych.

Niemniej jednak mówiąc o czosnku trudno nie wspomnieć o głównym komponencie, czyli allicynie. To związek o działaniu bakteriobójczym i antypasożytniczym, który pomaga zminimalizować ryzyko rozmaitych infekcji. Zdaniem specjalistów allicyna jest także przekształcana w szereg innych wartościowych związków – ajoen, siarczek diallilu (DAS) oraz di siarczek diallilu (DADS), którym przypisuje się działanie antynowotworowe.

Wspomniane związki siarkowe okazują się odpowiadać za szereg istotnych kwestii dotyczących profilaktyki chorób onkologicznych:

  • detoksykacja organizmu
  • regulacja aktywności kinaz białkowych
  • blokowanie nadmiernej aktywności cytrochromu P-450
  • hamowanie cyklu rozwojowego komórek nowotworowych
  • indukcja procesu apoptozy – zaplanowanej śmierci komórek zmienionych przez chorobę nowotworową

Niemniej jednak należy pamiętać, że stosowanie czosnku stanowi wyłącznie formę dodatku do całego procesu leczenia nowotworu. Roślina nie ma działania doraźnego – trzeba ją traktować jako element prewencji chorób onkologicznych.

Czosnek i prostata – jak stosować?

 

Najlepszym wyborem jest oczywiście stosowanie świeżego czosnku – można go wykorzystać jako dodatek do codziennych potraw, jeść surowo lub użyć do przygotowania naturalnego oleju. Osoby stroniące od ostrego smaku i intensywnego zapachu rośliny mogą natomiast wykorzystać suplementy diety, które zawierają ekstrakt z czosnku (standaryzowany na obecność allicyny). Przykładem takiego preparatu są kapsułki Garlicin firmy Olimp Labs.

 

Bibliografia:

  1. Merriel Samuel WD., et al. „Prostate cancer in primary care.” Advances in therapy 2018 35 (9): 1285-1294.
  2. Lis I., Bogdańśki P., Nowak G. „Zastosowanie czosnku w prewencji chorób nowotworowych.” Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, 5(1): 43-49.
  3. Zalega J., Szostak-Węgierek D. „Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych.” Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94(1): 59-70.
  4. Kromołowska R., Wołosiak R., Sadowska A. „Naturalne substancje o działaniu antykancerogennym w żywności.” Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2011, 1: 87-91.
  5. Dębski B., Milner JA. „Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku: rola reaktywnych form tlenu.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2007, 40(3): 223-228.